بیماری سالمونلوز Salmonellosis بیماری سالمونلوز چیست ؟ سالمونلوز یک بیماری غذابرد است که توسط باکتری سالمونلا ایجاد میشود . نشانه های این بیماری عبارتند از درد ناگهانی معده ، اسهال ، تب ، حالت تهوع و استفراغ . امکان دارد از دست رفتن شدید آب بدن باشد ، به ویژه در میان گروه های در معرض خطر بالا از جمله سالمندان ، نوزادان ، و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند . نشانه های این بیماری ظرف ۶ تا ۷۲ ساعت پدیدار میشوند و ۴ تا ۷ روز باقی می مانند .
سالمونلوز چگونه گسترش می یابد ؟ این بیماری از طریق مسیر « مدفوعی – دهانی » گسترش می یابد . باکتری ها در مدفوع انسان ها یا حیوانهای آلوده ریخته میشوند و میتوانند در اثر نبود عفونت زدایی با رعایت نکردن بهداشت ، افراد دیگر را آلوده کنند . برخی حیوانهای خانگی مانند جوجه ، جوجه اردک ، لاکپشت ، مار و سوسمار درختی ایگوانا می توانند باکتری سالمونلا را منتقل کنند . پس از دست زدن به چنین حیوان هایی دست هایتان را به خوبی بشویید و به کودکان نیز کمک کنید که دستهایشان را بشویند . همین کار را پس از دیدار از باغهای نگهداری حیوانهای اهلی نیز باید انجام دهید . اگر باکتری سالمونلا یا آلودگی دیگری دارید که باعث اسهال می شود ، از تهیه غذا خودداری کنید و قبل ، در حین و در پایان تهیه غذا دستهایتان را بشویید . تمام غذاهایی که دارای منابع حیوانی هستند ، به ویژه مرغ و پرندگان ، فراورده های تخم مرغ و گوشت را به طور کامل بپزید . گوشت و مرغ و طیور را طوری بپزید که دمای درون آنها به ۷۴ ° C یا ( ۱۶۵ ° F ) برسد . از یک دماسنج گوشت استفاده کنید تا مطمئن شوید که گوشت در دمای مناسب پخته شده است . اگر بوقلمون یا مرغ را با تودلی ( شکم پر ) میپزید ، مطمئن شوید که هم مرغ و محتویات درون آن در دمای ۷۴ ° C یا ( ۱۶۵ ° F ) پخته میشوند . یخ غذاهای یخزده ( منجمد ) باید قبل از پختن به طور کامل باز شود ، مگر اینکه دارای برچسب « پخت در حالت یخزده : Cook from frozen » باشد . برای باز شدن یخ غذای یخزده همواره آن را در قفسه پایینی یخچال بگذارید و گوشت و مرغ را در سینی بگذارید تا چکه نکنند . همچنین میتوانید خوراکی های یخزده را زیر آب جاری سرد ، یا در مایکروفر بگذارید تا یخشان باز شود . این روشها یخ خوراکیها را به طور نامساوی آب میکنند ، بنا بر این باید مواظبت بیشتری به عمل بیاورید تا مطمئن شوید که یخ تمام قسمتهای محصول آب شده است . فقط از شیر و فراورده های شیری پاستوریزه استفاده کنید . . تخم مرغ را در یخچال نگهدارید و از تخم مرغ های کثیف یا ترک خورده استفاده نکنید . خوراکی های پخته یا آماده مصرف را از خوراکی های خام جدا نگاه دارید . حتمأ تمام سطحها و لوازم آشپزخانه را قبل از تماس یافتن با خوراکی های آماده مصرف ضد عفونی اگر غذا یا آشامیدنی های آلوده مصرف کنید ، یا اگر با حیوانها یا محیطهای آلوده به باکتری سالمونلا در تماس باشید ، ممکن است بیمار شوید . سالمونلا را میتوان در انواع غذاها ، مانند گوشت خام یا نیم پز ، فراورده های گوشت یا مرغ ، فراورده های شیر پاستوریزه نشده و تخم خام یا نیمرو یافت . این باکتری را میتوان در میوه ها و سبزی های آلوده به باکتری سالمونلا نیز یافت . غذاهای پخته یا آماده مصرف می توانند هنگامی آلوده شوند که برای تهیه آنها از تخته آشپزخانه ، بشقاب یا لوازم آشپزخانه ای استفاده شود که قبلا برای تهیه گوشت خام به کار برده شده اند . تخته های آشپزخانه ، بشقاب ها ، سایر لوازم و سطوح آشپزخانه باید همواره قبل از گذاشتن غذای پخته یا آماده مصرف بر روی آنها ، به سرعت شسته شوند . چنین سطوحی را همواره پس از گذاشتن گوشت قرمز یا گوشت مرغ بر روی آنها بشویید و ضد عفونی کنید . نمایید چگونه از گرفتن بیماری سالمونلوز پیشگیری کنم ؟ همواره پس از استفاده از دستشویی یا تعویض پوشک کودک دستهایتان را بشویید . نگذارید غذاهای خام یا پخته به مدتی طولانی در دمای اتاق بمانند.
آگاه باشید که خوردن غذاهای زیر خطر آلودگی به باکتری سالمونلا را افزایش میدهد : تخم مرغ های خام یا نیم پز یا فراورده هایی که حاوی تخم مرغ خام هستند مانند مخلوط شیر و تخم مرغ ( eggnog ) ، خمیر نپخته ، برخی انواع دسر ، برخی انواع سس یا بستنی خانگی برای کاهش خطر آلودگی به سالمونلا ، هنگام تهیه این گونه غذاها و سایر غذاهایی که به طور کامل پخته نمی شوند ، از فراورده های تخم مرغ کامل مایع پاستوریزه استفاده کنید . آگاه باشید که خوردن جوانه های گیاهی خام یا نیم پز میتواند شما را در خطر آلودگی به سالمونلا قرار دهد . جوانه های گیاهی اگر به درستی پخته شوند خطری ایجاد نمی کنند . اهمیت رعایت موارد ایمنی غذایی زیر را به کسانی که به مواد خوراکی دست می زنند یا غذا را تهیه می کنند آموزش دهید غذاهای داغ را داغ و غذاهای سرد را سرد نگاه دارید و دستهایتان را قبل ، در حین و پس از تهیه غذا بشویید آشپزخانه را تمیز نگاه دارید و غذاهای آماده را از آلودگی در اثر تماس با سایر غذاها یا سطوح دور نگاه دارید
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.